Kurs Ungdommer locals 2

Årets festival hadde noe ekstra å by på

I år hadde festivalen også noe ekstra spesielt å by på – et eget program for lokalbefolkningen i Grane. Onsdag kunne vi arrangere hele to introkurs i kajakkpadling, takket være den generøse støtten fra Norgesvinduet, Statskog og Grane kommune. Barn og ungdom hadde det skikkelig moro på kursene, akkurat som de voksne. Solen skinte, og deltakerne gjorde raske fremskritt. Etter en dag med action på elva, var det duket for en hyggelig sammenkomst på kvelden, og vi avsluttet dagen i badstuen. På kvelden holdt våre unge talenter Vetle Hongbarstad Haugen fra Trofors og Ask Tidemann-Foldvik fra Trondheim en presentasjon om elvepadling og rafting i regionen på helsetunet, for beboere og ansatte.

De guidede turene torsdag og fredag var svært populære blant padlerne. Våre lokale padlere, Mariann Sæther og Yngvar Kjønnås, guidet deltakerne gjennom ulike seksjoner på Austervefsna. En av turene gikk fra Storio, fem kilometer nedenfor Hattfjelldal, og gjennom Auster-Vefsna naturreservat – og de 12 deltakerne representerte åtte nasjoner! Torsdag kveld arrangerte vi også en ekstra spennende filmkveld i samarbeid med Bygdekinoen. Her ble kortfilmen "River of Mirrors" presentert, laget av to britiske regissører og padlere, Joe Rae-Dickins og Joseph Fender. Filmen er delvis spilt inn i Grane kommune, og kinoen var fullpakket av både festivaldeltakere og lokale innbyggere. Fredagskvelden ble en kulinarisk fest! Vi koste oss med felles grilling bestående av lokalmat; deilige hamburgere fra Susendal og smakfull ost fra Strandli Gård. Steike godt!

Raft race 1

Konkurransedag

Lørdag var den store konkurransedagen. På formiddagen startet vi en spennende lagkonkurranse som heter "Pinball". Hvert lag fikk en yogaball, og oppgaven var å navigere denne ballen ned strykene nedenfor Kløvimo på Auster-Vefsna. Det var også tillatt å hindre motstanderlagene og ballene på vei ned strykene. Totalt deltok 8 lag, og lokalbefolkningen var invitert med for å se på padlemoroa, takket være sponsorene våre som gjorde det mulig å stille med en shuttlebuss frem og tilbake til konkurransestrekkene. Vi håper at flere vil benytte seg av denne til neste år! Våre nye naboer fra Ukraina var også med for å heie på og kaste yogaballene i vannet fra broa på Kløvimo, og de hadde det nok like mye moro som deltakerne selv, virket det som. Etter mange spennende øyeblikk, noen eksimoruller og noen få ufrivillige svømmeturer nådde alle lagene endelig målet.

Så var det rett videre til raftingkonkurranse! Den ble arrangert av RiverNorth rafting og var en klassisk utfordring. Første lag i mål i en satt løype vant. Resten av turen ned til Grane bygdetun ble benyttet til å ha det maksimalt gøy – mange badet, lekte i flåtene, prøvde seg på surfing og avsluttet med å hoppe fra klippene i Troio. Rafting-konkurransen samlet alle deltakerne, og sørget for en felles, morsom opplevelse.

Til slutt var det tid for en landbasert konkurranse – den etterhvert så legendariske Throwbag Olympics! Her brukte deltakerne kasteliner, som er en pose med 20-25 meter langt tau og som elvepadlere har med seg i kajakken som en del av sikkerhetsutstyret. Konkurransen innebar imidlertid en hinderløype bestående av raftingflåter, kajakker og oppblåsbare kajakker, hvor deltakerne måtte kaste linene sine presist for å simulere ulike redningssituasjoner. Resultatet er en kaotisk konkurranse som er morsom å delta i og like morsom å se på! Her kunne alle delta – uansett alder eller ferdighetsnivå. Etter premieutdelingen, hvor vi delte ut flotte premier fra våre generøse sponsorer Sweet Protection, NRS, Palm Equipment, Strie Strømmer og Carepacks, feiret vi med levende musikk og en koselig pubkveld i fjøset på Gammelsagmaro. Gjennom hele festivalen hadde vi tilgang til badstue ved elva og badestamp hos RiverNorth, og Grane kommune og Helgeland museum lot oss få bruke bygdetunet som arena. Det er vi veldig takknemlige for!

Prize giving 2

Regenerativt reiseliv

Vefsna Elvefestival prøvde også i år å ta det ekstra steget for å fremme prinsippet om regenerativt reiseliv i Grane kommune. Kort sagt går dette ut på at tilreisende skal være med på å gjøre et sted bedre til et bedre sted innen de forlater destinasjonen – dette kan skje gjennom samhandling med lokalbefolkning, søppelplukking, strandrydding, bruk av lokale tjenester og så videre. Vefsna elvefestival oppmuntret deltakerne til å plukke opp søppel i vassdragene mens de padlet kajakk, og vi benyttet lokale aktører med tanke på kjøp av tjenester. For oss er det like viktig å ta vare på elva og omgivelsene som det er å konkurrere og ha det gøy.

På matfronten støttet vi lokale bønder og produsenter ved å servere deilig lokal mat som kjøtt fra Susendal og ost fra Strandli Gård, samt lokalt, tørket reinsdyrkjøtt. Vi tok også et bevisst grep for å redusere vår egen miljøpåvirkning ved å organisere transport til konkurransene. Dette bidro til å redusere utslipp og forhindret eventuelle parkeringsproblemer som kan være til ulempe for lokalsamfunnet. Denne transporten var også gratis for lokalbefolkningen, slik at de enkelt kunne innlemmes i festivalen. Fremvisningen på Helsetunet var også et forsøk på å gi litt tilbake til lokalsamfunnet, ved å skape et fint møte mellom den eldre og yngre generasjonen.

En viktig del av vår visjon er å fremme lokale butikker og bedrifter. Vi oppfordrer våre deltakere til å bruke de lokale tjenestene, slik at pengene blir i lokalsamfunnet og støtter den lokale økonomien. Samtidig ønsker vi å skape en bevissthet blant turister og kajakkpadlere om ansvarlig reising, miljøvern og kulturell sensitivitet. Ved å sette fokus på bærekraftige handlinger og respekt for kulturelle forskjeller, vil vi skape en holdning når lenger enn festivalen i seg selv. På den måten ønsker vi å være en positiv del av miljøet og samfunnet rundt oss.

 

Vi hadde en fantastisk tid og ønsker å rette en stor takk til alle frivillige som bidro til festivalen, samt til våre flotte sponsorer; Carepacks, Norgesvinduet Svenningdal, Grane kommune, Helgeland museum, NRS, Palm Equipment, Retura, Statskog, Striestrømmer, Sparebank 1 og Sweet Protection.

Vi ser frem til neste festival!

 

Tekst og foto: Anna Suhodolova