SHMIL har 32 ansatte i tillegg er det 8 ansatte i RETURA som er et datterselskap. Retura håndterer næringsavfall.

Litt fakta:

Søndre Helgeland Miljøverk IKS  (SHMIL) er et interkommunalt avfallsselskap som ble stiftet i 14. juni 1995 for å ivareta eierkommunenes forpliktelser innen renovasjon og avfallsbehandling. Selskapet eies av de 11 Helgelandskommunene Alstahaug, Brønnøy, Dønna, Grane, Hattfjelldal, Herøy, Leirfjord, Sømna, Vefsn, Vega og Vevelstad. Til sammen er det rundt 41 000 innbyggere i disse kommunene.

SHMILs administrasjon og hovedkontor ligger på Åremma Avfallsanlegg i Vefsn kommune. Her har selskapet deponi, et optisk sorteringsanlegg for husholdningsavfall som sorterer posene etter farge, garasje, sorteringshall og lagerhall. Vårt deponi er godkjent for mottak av ordinært avfall og forurensede masser.

I tillegg har SHMIL avdelingskontor i Brønnøysund og Sandnessjøen. Her finner vi regionale avfallsmottak som inneholder kontorer med vekt, en innendørs gjenbruksstasjon og omlastningshall for avfall. I de øvrige kommunene er det etablert utendørs gjenbruksstasjon der kundene leverer avfall basert på volum. Disse gjenbruksstasjonene har begrenset åpningstid. Dette gjelder for Grane Gjenvinningsstasjon.

 

Vi lurte litt på situasjonen rundt flytting av gjenvinningsstasjonen, fremdriften osv.

Aanes forteller at det nye avfallsmottaket blir på Fellingfors. På grunn av forskjellige omstendigheter er ikke alt på plass ennå. Det mangler ennå strøm og vann og det er nok ikke på plass før tidlig i 2023. Det er kommunene som er ansvarlig for å stille areal tilgjengelig for stasjonen.  Det er to stasjoner på Helgeland som er under utbygging og det er Grane og Vevelstad.

De to representantene ser ikke noen ulemper med å flytte avfallsmottaket til Fellingfors, og ikke være sentralt på Trofors.  Noen må kjøre uansett. Det blir et større og mer brukervennlig mottak. Enklere med sortering, og lettere for både brukere og bemanning. Om det blir noen nye tilbud vil vi ikke gå ut med ennå, vi er litt i tenkeboksen ennå sier Aanes.

 

Hvordan er graneværingene på sortering av søppel ?

Aanes og Mellingen sier at de fleste er veldig flinke med sortering, men noen kan alltid bli bedre. Noen kan kanskje bli flinkere til å sortere før de ankommer stasjonen, men det er et fåtall. Det som er viktig påpeker de er at batterier ikke sorteres sammen med restavfall. Dette er spesialavfall og må håndteres deretter. Eller kan det oppstå brann.

Så er det den der appen da, MiljøID.  Du må ha adgangsbevis for å kunne levere vederlagsfritt på SHMIL sine gjenvinningsstasjoner. Dette sikrer at du ikke er med og betaler for avfall fra bedrifter og kunder fra andre kommuner som ikke har betalt for fri levering via renovasjonsgebyret. Vi gjennomfører adgangskontroll når kunden ankommer vårt mottak. Dersom du ikke kan laste ned den digitale appen, kan du bestille et fysisk kundekort.

Dette er spesielt viktig for bedrifter. Disse må i tillegg huske å deklarere farlig avfall før de ankommer. Det er også viktig at farlig avfall fra bønder blir deklarert.

 

Flere graneværinger har registrert at glass- og papp-containere er flyttet. Hvorfor det ?

Containerne er flyttet ned på anlegget, slik at vi har overvåking på det. På den måten unngår vi forsøpling rundt containerne, sier Mellingen. Men de står tilgjengelig hele tiden, de har bare fått nytt «bosted». Dette er containere som er selvbetjent, og vil være det også på det nye anlegget.

Nye poser med prikker – Litt vanskelig for menigmann å forstå fargekoden ut fra eksisterende posefarge, men det går seg nok til.

Flere av avfallsselskapene i Nord-Norge har gått sammen for å gjøre kildesortering i kommunene enklere. Det lanseres derfor nye avfallsposer som følger at nasjonalt system med farger og symboler for de ulike avfallstypene. Fra 15.februar 2022, innfører SHMIL nye poser til avfallet vårt. De nye posene er blanke med fargede prikker, og skal gjøre kildesorteringen enda enklere. Det er avfallstypene plastemballasje og kartong som endrer farge og mønster på posene,

 

Alle avfallselskapene i Nord-Norge som har optibagsystem, altså kun én dunk med ulike typer poser, går nå over til de nye, prikkede posene.
Det er kun designet på posene som blir annerledes. Selve sorteringssystemet er det samme som før.

●     Matavfall skal fortsatt i den grønne posen

●     Plastemballasje skal i posen med lilla prikker

●     Kartong skal i posen med blå prikker

De nye posene for plastemballasje, samt kartong er perforerte. De små hullene sørger for at det blir minimalt med luft i posene når de komprimeres, og har mange fordeler; Perforerte poser gjør at avfallet tar mindre plass i dunken, samtidig som det effektiviserer transporten av avfallet fordi posene kan presses mer sammen uten at de ødelegges. Det er enda mer miljøvennlig.

 

Hvor havner alt avfallet til slutt ?

SHMIL’s utsendte forteller mye rundt dette. Om forskjellige gjennvinningskrav, om det å ta ut verdien i avfall osv.  Nå skal det sies at Bygdebladets representant, plutselig falt litt av lasset her….   Men skjønner at det er en omstendelig prosess. I gjennomsnitt går det ca 7-8 vogntog hver dag, med avfall fra mottakene på Helgeland. Og det aller meste går til gjenvinning.

Fra 2021 – 2022 har det vært en økning ca 10%  på avfall som blir veid inn ved Grane Gjenvinningsstasjon. Snittbesøket fra private er i overkant av 40 pr åpningsdag, og maksbesøket har hittil i år vær på hele 85. Når det gjelder bedrifter er snittet på ca 4 og maksbesøk på 14.

Hvordan er det å ha SHMIL som arbeidssted ?

Vi kunne ikke hatt en bedre arbeidsplass sier Aanes og Mellingen i kor. Det er en trivelig arbeidsplass, og et meget godt arbeidsmiljø. Dette er en type arbeid/bedrift som er i utvikling. Ut fra entusiasmen er Bygdebladets representant overbevist om at Ronny Aanes og Kjell Mellingen har funnet drømmejobben.

Skjermbilde 2022-10-30 172711.jpg

 

Husk å sortere søpla di – grønn pose – blir til biodrivstoff -  Tenk litt på det du !