Leder i Grane menighetsråd, Gunnar Mikalsen ønsket oss velkommen og gav litt praktisk informasjon før gudstjenesten begynte. Etter de ordinære punkter i gudstjenesten og vakker salmesang startet selve ordinasjonen. Det var biskop Olav Øygard som foresto selve ordinasjonshandlingen.

Tekstlesere før ordinering var Gunnar Mikalsen, Gerd Holmedal, Anne Margrete Simonsen, Karianne Gullfjell, Anna Koldal og Nelly Flatland.

--------------------------------

Biskopen sier til Kjersti: Du har hørt Guds ord om tjenesten, dens krav og dens løfter, hvor rik den er på herlighet, og hvor nødvendig den er for Guds kirke på jorden. Når Herren nå betror deg prestetjenesten i vår kirke, pålegger og formaner jeg deg

  • At du forkynner Guds ord klart og rent, som det er gitt oss i Den hellige skrift, og som vår kirke vitner om det i sin bekjennelse, og forvalter de hellige sakramenter etter Kristi innstiftelse og vår kirkes orden.
  • At du i sjelesorg og skriftemål drar omsorg for hvert enkelt menneske og bærer dem fram for Gud i bønn og påkallelse med takk.
  • At du trofast veileder og formaner til sann omvendelse, levende tro på Kristus og et hellig liv i kjærlighet til Gud og nesten.
  • At du også selv av hjertet legger vinn på å leve etter Guds ord, og i studium og bønn trenger dypere inn i de hellige skrifter og den kristne tros sannheter.

Kjersti Marken, lover du for Guds åsyn og i denne menighets nærvær at du vil gjøre dette med troskap, ved den nåde Gud vil gi deg?

Kjersti svarte et høyt og tydelig «Ja»

Og lovnaden ble forseglet med et håndtrykk, etterfulgt av håndspåleggelse og bønn.

løfte.jpg blir bedt for.jpg 

 

Biskopen sider videre: Så erklærer jeg at du er rett kalt prest i vår kirke med den myndighet og det ansvar som hører til ditt hellige kall, etter Guds ord og vår kirkes ordninger.

Kjersti får så lagt Stolaen på sine skuldre.

ordinert.jpg

Deretter holder Kirsti sin første preken. 

Etter prekenen fikk vi et flott underholdningsbidrag med Kjersti og hennes familie. Kjersti forteller at dette er en sang som har fulgt henne siden videregående, hvor hun gikk på en skole for misjonærbarn i Afrika, og på avslutningsdagen sang skolekoret en sang fra Sør-Afrika som het Mayibuye. Hun har også fem yngre søsken som gikk på samme skole og opplevde det samme, så sangen har fulgt dem på viktige dager. Sangen fremstiller en dag i Afrika, og for oss som har opplevd kontinentet, kan vi nesten se for oss soloppgangen, den rolige dagen, fuglene som synger intenst før solnedgang, og kvelden. Sangen kan på en måte handle om lengsel, og om hvor rik du er hvis du savner noe.

koret.jpg

Etter gudstjenesten ble det kunngjort at alle var invitert på kirkekaffe på Fjellfolkets hus.
Men før vi forlot kirka sang Kjersti sangen: Å at jeg kunne min Jesus prise.

avslutningssang.jpg

Veldig mange tok turen til Fjellfolkets hus. Hvor det ble servert snitter og kake.
Kirkeverge i Grane, Åse Granmo, ønsket oss velkommen til kirkekaffen med en velkomst tale, hvor hun omtalte Kjersti som ei dame med stålkontroll som har tid til alt.

Nå skal du forholde deg til 2 staber, 2 prestesokn, masse konfirmanter, barnedåp, vielser og rundt 30 begravelser i året. Kjenner vi deg rett har du nok tid innimellom alt dette til å finne fram strikketøyet også, men verre blir det kanskje med seilas med vikingskip.

Etterpå var det sang og musikk av to gode venninner, før biskopen delte ut en bok og selve dokumentet som er bevis på at hun nå er ordinert.
– Boka er så liten og tynn at den får du kanskje tid til å lese, sa biskopen.

Det var flere som sto på talerlisten, både Biskop Olav, Prosten Karianne og Ordfører i Hattfjelldal. Leder i Hattfjelldal menighetsråd, Anne Margrete, ønsket den nye soknepresten velkommen til menighetene, og i tillegg fikk jeg som nestleder i Grane menighetsråd, den store ære å takke av vår avtroppende Sokneprest, Klaus Dieter Bobe. Klaus har vært sokneprest i Grane siden 2010, og i Hattfjelldal siden 2018.  Han fortsetter sitt virke her på helgeland som prostiprest. Men blir fortsatt å finne i Grane. Tusen takk for den tiden du har vært her sammen med oss.

avtakking2.jpg

Kjersti fikk siste ord for dagen, hvor hun takke alle som hadde møtt opp. Både venner, familie, og menighetene.

Takket være alle dere som har vært nettverket mitt ble jeg faktisk «ordentlig» prest til slutt. Og kanskje spesielt til Anna som har hjulpet meg mye underveis, og aldri latt meg gi opp håpet om å en dag kunne stå her. Tusen takk alle sammen.

En stor og minnerik dag er avsluttet, og vi gleder oss til fortsettelsen og samarbeidet med vår nye sokneprest.

 

Tekst/foto: Bjørg Thuseth