20220928_205512[1]
Prosjektleder Bernt Jøran Reinholtsen

Godt tatt imot, til tross for brutal elv

Vi møtte prosjektleder Bernt Jøran Reinholtsen på brakkeriggen på Vollen for en liten prat. Og første utfordring var å finne riktig kontor i en lang korridor. Helt nederst møter vi på riktig mann, som kan fortelle oss at: Ja- kontorriggen er stor, og enda større skal den bli – for de er mange som jobber på kontor i et slikt stort prosjekt. Noe vi syns er veldig gledelig, for vi tar gjerne imot mange til bygda vår. Reinholtsen har selv vært på plass i Grane ganske lenge, og forteller at han er kjempefornøyd med hvordan de har blitt tatt imot av befolkningen. Men har friskt i minnet den brutale isgangen som var noe av det første som møtte dem da de kom hit. Og siden det er godt over 25år siden isgangen var like stor – så har de egentlig bare fått være vitne til et sjeldent naturfenomen.

Bilde 3
Foto: LNS

Så hvordan går veiutbyggingen?

Og det er et spørsmål Reinholtsen svarer på, både lenge og godt. For han sa selv at han kunne snakke om dette til neste dag. Men vi får oppsummere det i korte trekk for våre lesere. Prosjektet i sin helhet er godt i rute, men selve jobben med brubyggingen har møtt på noen utfordringer, og Reinholtsen forteller at allerede der er de satt tilbake noen måneder. Men dette er ikke noe han bekymrer seg videre for. Tunellen derimot, er de godt i gang med. De har kommet et godt stykke inn i fjellet, og fra uke 39 skal de begynne å jobbe døgnet rundt der inne. Tunellen har en lengde på ca. 2km, og dersom fjellet er samarbeidsvillig – så skal de forsøke å gjennomføre sprenging opptil 3 ganger i døgnet. Her ble jo redaktøren svært nysgjerrig og måtte spørre hvor i alle dager de gjør av steinen som kommer ut av fjellet. Reinholtsen forklarer at dette skal brukes til fyllmasse både på Vollen, rundt bruene som skal settes opp, og på andre siden av Svenningelv. Deretter begynner han med et regnestykke som forklarer hvor mange kubikk stein det blir av et slikt prosjekt. Og før regnestykket er ferdig forklart, har redaktøren falt av for lenge siden – men kan likevel konkludere med at det er ekstreme mengder stein det er snakk om.

En utfordring som ikke bare LNS står ovenfor, men alle som driver i en slik bransje – er den enorme prisveksten vi opplever for tiden. Prisen på stål, armering, dynamitt – for ikke å snakke om drivstoff, har skutt i været, og dette er noe som merkes på et slikt stort prosjekt. Men dette er noe vi bare må leve med, og egentlig bare håpe på bedring i prisnivået etter hvert.

Trives i Grane

Reinholtsen selv har fått et godt inntrykk av Grane kommune, og dens befolkning. Og har inntrykk av at også de andre som jobber der trives godt i kommunen vår. Her nevnes at Trixie ble flittig brukt før de fikk egen kantine. Lokalbutikken merker nok også at vi har fått storinnrykk, og treningsrommet er også besøkt av arbeiderne som jobber med veiprosjektet. Reinholtsen skryter av det gode samarbeidet, forståelsen og dialogen han har hatt med folk som har blitt nært berørt av veiprosjektet, og sier at dialogen har vært meget god. Han sier at han setter stor pris på at folk kommer direkte til dem når det er noe de lurer på, og tar gjerne imot besøk for en prat.

Bilde 2
Foto: LNS

Og hva skjer fremover?

Som de fleste sikkert har lagt merke til, har det blitt noen endringer på brua langs fylkesveien mot sentrum. Her skal det skje store forandringer fremover, men det var ikke så enkelt som først antatt. For å kunne bygge bru måtte de fysisk grave over fylkesveien, noe som ikke er gjennomførbart. Derfor har de møtt på en liten utfordring der, men har planer om oppstart på den nye gang- og sykkelbrua i januar. I første omgang har de innsnevret kjørebanen, slik at myke trafikanter tryggere kan ferdes over broen. Utover det så anslår Reinholtsen at dersom vinteren ikke blir alt for hvit, så tror han at innen et års tid vil selve veistrekningen være grovt ferdig, og nærme seg bygging av overbyggingen på veien. Overbyggingen er den øverste delen av veien som har asfalten på toppen. Alt i alt, så går veiprosjektet sakte, men svært sikkert fremover – og vi kan glede oss til ny vei, nytt næringsområde, bruer og tunell. Dette blir bra!