Om verket:

Winterreise - Vinterreisen er blitt stående som Schuberts og kanskje tidenes største sangsyklus. 24 sanger som beskriver den forsmådde elskers vandring i et ugjestmildt vinterlandskap. Under vandringen får vi ta del i den navnløse vandrers minner, sorg, håp, desperasjon og til og med vanvidd før han synker ned i resignasjonen. Sangsyklusen er et slags kjærlighetssorgens manifest. Storverket ble skrevet i 1827. «Vinterreisen» er en vandring i bevissthetens grenseland, og døden er hele tiden nærværende; både som en mulighet til befrielse og fred, og som et fryktet endepunkt der de dypeste lengsler – og dermed sjelen – opphører å eksistere. Vandreren er blitt sveket av sin kjæreste, og trekker seg unna byen og menneskene. Han virrer rundt i frosne fjellandskap og trenger samtidig stadig lenger inn i sin fordreide og ensomme indre verden. Poeten Wilhelm Müller og komponisten Schubert har tvunget sorgen over menneskets ensomhet inn i poetisk og musikalsk form, og gitt oss en måte å oppleve den på som kan berike og forandre våre liv. 

Håvard Stensvold

Om utøverne:

Han er operasanger, utdannet fra København. Han har i mange år arbeidet med en sangbar oversettelse av dette storverket. Håvard er en skattet sanger med mange engasjement ved Den norske operaen. der har han gjort flere store roller, som Papageno, Masetto, Guglielmo i Cosi fan tutte, Malatesta i Don Pasquale og Schaunard i La Boheme. Han har i tillegg gjestet Festspillene i Innsbruck, Drottningsholmsoperaen i Stockholm, Operaen i København og Mozarteum i Salzburg med flere. I Nordland har publikum ved flere anledninger blitt kjent med Håvards storslåtte stemme under Operafest i Tiendebytte i Mosjøen og en rekke oraterier over hele fylke. Håvard Stensvold har i mange år arbeidet med en sangbar oversettelse av storverket «Die Winterreise. Han utga Schuberts «Vinterreise» i sin egen norske oversettelse i 2009. Utgivelsen er kritikerrost og fikk terningskast 6 i Klassisk musikkmagasin. 

Franziska Wika

Franziska Wika

Hun kommer fra Tyskland og kom til Norge i 1988. Hun tok sin utdanning ved musikkhøgskolen «Felix Mendelssohn-Bartholdy» i Leipzig og «Ferenc Lizst» Akademiet i Budapest. Hun har en omfattende solistisk og kammermusikalsk virksomhet i Europa og Norge. Hennes hjerte ligger i Nord-Norge der hun har vært landsdelsmusiker i Nord Norge, høgskolelektor ved Nordnorsk Musikkonservatorium og undervist ved Namsos og Mosjøen videregående skole og er i dag distriktsmusiker i Vefsn.