I teorien, ja. De første par årene etter åpning av nytt helsetun har det ikke vært så mye liv i blomsterkassene. Det har vært mye annet som måtte på plass først. Men i vår ble de fylt med jord, og gjennom sommeren og høsten har det vokst og grodd. Bildene her er fra hagen til avdeling Børgefjell.

Her har planting og såing vært kombinert med besøk fra Grane kommunale barnehage. Tidlig i vår var avdelingene der og sådde hver sin gang. På forhånd hadde Helsetunet samlet opp melkekartonger.  Noen av beboerne var ute og så på, andre nøyde seg med å se på ungene som strømmet gjennom avdelingen og deretter følge med gjennom vinduene. Jord og ulike frø havnet i melkekartonger, og så var det bare å vente og se hvor mye som kom opp. Deretter ble det omplantet i større kasser.

Det ble også spadd opp bed og satt ned stauder og busker. Noe er kjøpt, mens andre er fått/gitt fra andre. Her har nok blant annet personalet donert en del hjemmefra.

Gjennom sommeren har vi hatt mye fint vær, og det har vært mange turer ut i hagen med beboerne. Fine farger, og kjente planter vekker minner fra egne hager. Sukkerertene sto lagelig til for å plukke og spise mens man sto der eller gikk forbi. Utviklingen i grønnsaks»bedene» har vært god. Det ble tatt opp mange prøvegulrøtter - de er gode de også!

I september var barnehagen der på nytt for å høste det de sådde noen måneder tidligere. Kanskje ble det grønnsaksuppe i barnehagen? Og litt til kjøkkenet på helsetunet?

Neste sommer får vi nok også se mer resultater av busker og stauder som ble plantet i år. Et par busker ble spist av en æreskjær og overivrig robotklipper. Det ble nødvendig å sette opp  «sperregjerder» rundt det som ikke skulle klippes, og resten ble berget. Forhåpentligvis tar ikke vinterfrosten så mye heller.

 

Tekst: Solbjørg Midtdal
Foto: Solbjørg Midtdal og Lena Solvang