Av positive ting som ble gjennomført uten restriksjoner kan nevnes 17.mai feiring med tog og treff på skolen, Granedager med jubileumskonsert fra korpset og flott åpningskonsert med Namsos Allstars(Bruce Springsteen) og  Arctic Race of Norway i august.

Markering av at det var 80 år siden Majavasstragedien ble markert gjennom to arrangement, ett på Tangen gård den 3. og selve minnemarkeringa på Majavatn den 6.9.22. Dette ble en verdig og minneverdig markering takket være godt samarbeid med mange. Teaterforestillingen Kappe Land med premiere på Majavatn var et flott supplement til formidling av denne dramatiske  krigshendelsen.

Grane er i den sammenheng en trygg og god kommune å bo i. Vi er svært fornøyd med at driften av sykehjemmet ser ut til å gå bra, og at kommuneøkonomien fortsatt er trygg, og relativt sett, god. Det merkes for kommunene, som for alle private husholdninger, at prisene stiger, og at kommuneøkonomien er stram. Vi greier allikevel fortsatt å opprettholde tjenestenivået.

På grunn av krigen i Ukraina har Grane kommune meldt inn at vi kan ta imot 30 flyktninger i 2022. Ny forespørsel for 2023 skal besvares. Når året nærmer seg slutten har vi tatt imot ca. 30 personer. Jeg håper at alle finner seg til rette her i vår kommune, og at vi kan etablere ulike møtepunkt både gjennom kommunens tilbud, men også i frivillig sektor.

I høst fulgte vi spent med på klassequizen, der 10. klasse ved Grane barne- og ungdomsskole ble kvalifisert til å reise til Oslo og landsfinalen sammen med en klasse til. Det er vi superstolte av. Håper det blir en flott opplevelse videre, at dere har det artig og gjør like god innsats videre. Da er det supert enten man vinner eller ikke.

Det var også veldig gledelig at det gamle sykehjemmet nå huser ungdommens hus, veterinær og husflidslaget. Det var en flott åpning av ungdommens hus. Ungdomsrådet har stått på for at ungdommene skal få et godt sted å være. Foreløpig er derfor det gamle sykehjemmet en ressurs. Videre bruk, salg eller riving av bygget skal vi komme tilbake til etterhvert.

Det er også gledelig at E6 prosjektet kom godt i gang i 2022, og at de to parsellene ved Majavatn også fikk midler. Dette skal igangsettes til våren dersom alt går etter planen. Det blir fint at den overordnede vegstruktur faller på plass etter mange år med ulike planer, utsettelser og politisk påtrykk.

Frivillighetens år 2022 har vært et år der jeg spesielt har lagt merke til alt det gode arbeidet som frivillig sektor gjør i vårt lokalsamfunn. Uten alle lag- og foreninger og ungdoms- og samfunnshus som skaper aktiviteter og trivsel hadde vi vært et fattigere lokalsamfunn. Det er så mange folk som står på for å skape trivsel og aktivitet for andre. Kommunens frivilligsentral har også hatt stor aktivitet. Frivilligsentralen er et viktig tilbud og fin arena. En STOR takk rettes til alle frivillige.

Det er en bekymring for at frivillig innsats taper i en verden der sosiale medier, og TV, gis mye tid. Jeg håper at mange engasjerer seg, også i tiden som kommer, fordi frivilligheten betyr enorm i en kommune der det er færre kommersielle tilbud enn på større steder. Frivilligheten er et viktig lim i samfunnet. Ingen fotballtrening for barn uten at trener og oppmenn tilbyr seg. Ingen bilkross uten aktive aktiv klubb, eller trening uten instruktør. Hvis mange bidrar litt så blir samfunnet mer attraktivt. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Jeg vil også takke våre lokale bedrifter som tilbyr arbeidsplasser, varer og tjenester. Dere er viktige som arbeidsplasser, men også for tilbudet dere gir.  Ingen nevnt og ingen glemt.

Det er gledelig å se det flotte tilbudet Hag Vekst har i sine lokaler. Grane Potet og grønt har også skapt nytt liv i den gamle lokalene til Norgesvinduet. Aktivitet er bra!

Det var for øvrig flott at butikkene i sentrum hadde ekstratilbud i forkant av en trivelig arrangement med julegrantenning sist i november. Dette var et flott initiativ fra Bolystgruppa i samarbeid med næringslivet. Julemarked ble arrangert på vanlig vis på bygdetunet samme helg for første gang siden pandemien brøt ut. Mye er derfor tilbake selv om det fortsatt er både korona og influensa i omløp.

Jeg ønsker ALLE en god jul og et godt nytt år.

 

Julehilsen fra Ellen Schjølberg

Ordfører i Grane kommune