50år

Oversikt over deltakere på jubileumskonserten

Jubileumskorpset 17.juni 2022:
Kari Grøva, Eli Brøndbo, Dordi Bogfjellmo.
Torhild Lamo, Monica Hoff, Heidi Brennhaug
Wenche Richardsen, ​Merete Ludvigsen,
Anne Haugbakken, Nina Ann Forsjord,
Ann Hege Bekkevold, Tone Bogfjellmo,
Astri Brennhaug Fløtnes, Ann Lisbeth Slettbakk,
Beate Kroken, Ida Brennhaug, Tor-Erik Hoff,
Anne Cathrine Bekkevold, Liv R. Sund, Are Halse,
Bodil Olsen, Helen Karlsen, Lise Bråten,
Ingvild Brennhaug, Bente Skundberg,
Cathrine Holmesland, Lene Wika,
Pål Ove Wika, Hallgeir Skog.

Koret:

Marita Aasheim, Lill Renate Reirå,Linn Hege Engen,
Marit Fagerbakk, Elin Paulsen, Berit Rise,
John Kvandal, Jon Farbu, Trond Aasheim, Eirik Stabbforsmo,
Bjørn Raymond Bjerkeseth, Børge Hopen.

image0
Drillerne har alltid vært korpsets stolthet. Her er de startklare til 17.mai-tog

Litt historie fra dirigenten

Da jeg overtok som korpsdirigent i slutten av 80-årene var vi et veldig stort korps, og det var mange korps på Helgeland. I Vefsn var det både Vefsn skolekorps, Mosjøen skolekorps, Granmoen skolekorps + voksenkorpsene, og aldersgrense oppad for skolekorpsmedlemmer var Max 18 år.

Fra starten av 90-tallet startet «korps~cracket». Vi var fortsatt et stort skolekorps i Grane, og hadde hyppig samarbeid med Sandnessjøen Skolemusikk om seminarer og konserter, men f.eks. Rana kommune som hadde hatt solide skolekorps på hver skole (Båsmo og Ytteren, Selfors, Gruben, Mo, Hauknes, osv.) merket det godt, og mange korps ble nedlagt. Fra 1995 var også vi rammet av nedgangstidene, og vi måtte begynne å tenke nytt for å klare å opprettholde aktiviteten. Voksne ble bedt om å stille opp til 17.mai~spilling, og vi ble etter hvert avhengig av voksne støttespillere året rundt.

Det fungerte godt med voksne og barn sammen. Vi hadde seminarer og konserter og i mars 1997 gjorde vi vårt første store musikkprosjekt! Da var det Prøysens musikk det handlet om. Vi hadde med kulturskolens barnekor, og Lise Olsen var med som en av solistene. Husker godt åpningen av konserten: Hun hadde med seg en sparegris og en ekte to~øring, og startet med sangen «å, du gode sparegrisen min». Barnekoret imponerte stort i denne forestillingen, og da de sang «Å huttetuttetei» var der mye latter i salen.

Med denne Prøysen-forestillinga var spiren sådd, og de neste prosjektene kom på rekke og rad!

Fortsettelse følger.

Tekst: Åse Granmo

 

Drilltropp

... Litt mer historie fra dirigenten

Etter Prøysen i mars 1997 ble vi bitt av prosjektbasillen. Stein Ivar Mortensen hadde skrevet flere prosjekter for korps, solister og band, og vi gikk direkte i gang med ei Beatlesoppsetting som vi framførte på samfunnshuset i november samme år. Her deltok Sigrid for første gang som solist, og hun har stort sett vært med siden.

Prosjektarbeid var enormt tidkrevende, og vi hadde både barn og voksne med i korpset, så det tok tid å øve inn. Så etter Prøysen og Beatles samme år så bestemte vi oss for at det måtte bli 2 års prosjektpause.

I mars 1999 satte vi opp Elton John~prosjektet, og solgte ut 3 fulle hus! Fra dette året var Kenneth Søttar med. Ikke som solist, men som lydmann. Et svært hyggelig bekjentskap, og Kenneth skulle etter hvert bli «en av oss». Publikum elsket disse konsertene, vi fikk gode avisomtaler, deltagerne elsket å jobbe med sånn musikk, og dirigenten fikk Grane kommunes kulturpris i juni 1999. Det var skikkelig stas. Kulturprisen tilfalt korpsmiljøet for tredje gang: Halvor Homo hadde fått den tidligere. Det hadde også Grane skolekorps fått. Det var en bekreftelse på at både kommunen og forslagsstillerne satte stor pris på oss.

I 2001 var vi klare med ei ny oppsetting: Abba!! Og FOR en suksess! Monica Knutli, Berit Emma og Sigrid i glitrende kjoler! Og så Kenneth da! Fulle hus x 3, og stormende jubel!

I 2003 fikk vi skrevet ei forestilling med musikk fra 70-tallet; «The great seventies»

I 2005 kjørte vi på med ei «Highlights~forestilling»: Høydepunkter 80 m.o.h!

I 2007 ny oppsetting: «From Grane with love»

Det kom flere prosjekter etter dette. Wenche Olsen Lund overtok som dirigent og det ble satt opp forestillinger med Filmmusikk, 80-tallsmusikk m.m. Suksessene ville ingen ende ta! Inni mellom gjorde vi store julekonserter.

To be continued… 

Tekst: Åse Granmo

jubileumskorps

Avslutningsvis fra dirigenten

Det har vært utallige korpsstevner i årenes løp! Vi har arrangert i Grane flere ganger, og deltatt rundt på Helgeland ellers. Noen ganger ble kretsstevner lagt utenfor Helgeland. Det kunne være når musikkretsen hadde jubileum, så vi har vært på kretsstevne i Umeå f.eks. Vi har også deltatt i store korpssamlinger hvor korps fra hele landet har vært samla. På Lillehammer og i Oslo f.eks. Et godt minne, som også en musikant tidligere i denne serien har nevnt, er hurtigruteturen til Ålesund. Over Folla ble instrumentene «bardunert» pga. vær, og i Ålesund regna det så kraftig at det bobla i tubaen til Øyvor (Forbergskog) da vi hadde avslutningskonsert på torget.

Vi hadde et mangeårig samarbeid med Sandnessjøen skolemusikk.
Eli Ringkjøb og jeg fulgte et flerårig dirigentkurs gjennom Norges musikkorpsforbund og vi stilte korpsene våre til disposisjon når dirigentene, ledet av Tor Halvard Nilsen, møttes til kurs. Det var utviklende for korpset å få spille med flere dirigenter, og de likte det.

Årets jubileumskorps har deltagere fra alle korpsets tidsepoker. Veldig stas er det å ha med Hallgeir Skog som var med den gang skolekorpset ble stiftet. Bodil Olsen er også blant de første korpsmusikantene. Den yngste i jubileumskorpset er Lene Wika. Hun har med seg både mamma Kari og pappa Pål Ove i korpset. Det er gøy når flere generasjoner kan møtes til felles aktivitet.

Korona satte stopper for undervisning, og vi har derfor ingen fra den yngste garde med. Og vi har en solid jobb å gjøre med å få rekruttert nye musikanter. Det arbeidet skal i gang til høsten.

Håper at mange kommer til bygdetunet på jubileumskonserten den 17.juni. Graneværinger er glad i korpsmusikk, så vi har trua!

Ønsker også å takke Grane kommune som la en betydelig pengesum i potten for at denne konserten skulle la seg gjennomføre. Konserten er også støttet av Frifondmidler, men finansiering av hele konsertapparatet er i hovedsak basert på billettinntekter.

Når Jørn Ove Nygård og Sander Røreng kjører i gang lydbordet så ligger det utallige timer med planlegging, kobling og testing bak.
Og når korps, kor, band og solister inntar scenen så er det etter utallige timer med øving.

I frivillighetens år står det ca 50 aktører på scenen som har brukt mye av fritida si til å terpe på åttedeler, rytmer, marcatoer, legatoer og alt annet som til sammen gjør at det blir fin musikk av dette! Godt samspill er ferskvare, og vi øver inntil konsertstart.

Velkommen til Grane skolekorps sin jubileumskonsert.

Tekst: Åse Granmo

Helen Bjørsvik Karlsen
Helen Bjørsvik Karlsen

Dagens korpsjubilant: Helen Bjørsvik Karlsen

«Jeg er fra Mosjøen og bor her sammen med min sønn som går på musikklinja med bassgitar som sin store lidenskap. Selv spiller jeg baryton.
Min korpshistorie starter i Vefsn skolekorps og der var jeg med helt til jeg begynte i Mosjøen hornmusikk hvor jeg fremdeles er medlem. Det var i forbindelse med ett av hornmusikkens mange samarbeidsprosjekter at jeg ble kjent med Mosjøen hornmusikk og som også gjorde at jeg begynte i dette korpset. Tror dette var på slutten av ungdomsskolen. 

Med unntak av noen pauser, bl.a. da jeg studerte, så har jeg vært aktiv i korps helt siden skolekorpset. Jeg var en liten periode også med i Grane skolekorps. 

Det å være med i korps har opp gjennom årene gitt meg mange fine opplevelser. Det har vært mange fine turer og konserter. Jeg var også så heldig å få være med på «Spor av Arvid» sist sommer. Det er et minne for livet. Det er vanskelig å plukke seg ut et spesielt minne fra alle disse årene, men «Mardi Gras»-prosjektet var veldig gøy og utfordrende. ABBA, som vi ganske nettopp har hatt her i Mosjøen igjen, var jo også veldig gøy. Når man øver og øver og kjenner på den mestringen man får, får man bare mer lyst til å fortsette med korps. 

Jeg må få si takk for at jeg får være med på denne jubileumskonserten til Grane skolekorps og vil anbefale alle som har tenkt tanken og har bittelitt lyst til å ta opp igjen korps om å hoppe i det og bare gjøre det». 

 

Og vi takker for at du vil være med! 

Heidi Brennhaug
Heidi Brennhaug

Dagens korpsjubilant: Heidi Brennhaug

«Har vært medlem i korpset fra 4.klasse (10 år) med noen Opphold. Begynte i korps fordi  "alle" var med i korps. Var nok mere sosialt en spilleglede. 

Husker korpsturene som spennende greier, fullpakket buss med mye større ungdommer som satt bak i bussen og sang «måkeskjær» Og overnatting på liggeunderlag på klasserom.

Husker spesielt korpsturen til Finnland. Med spilling på ferja. Og vi Overnatta på hotell.
Synes det er stas å få være med på jubileumskonserten , kjempeartig at så mange blir med.»


- Kjempeartig at du også er med, Heidi. 

Jan-Øystein Rise Nygård
Jan-Øystein Rise Nygård

Dagens korpsjubilant: Jan-Øystein Rise Nygård

«Jeg begynte å spille trommer da jeg var 6 år gammel, og korpset var min første mulighet til å spille med andre. Jeg var med fra jeg var rundt 10 til 16 år. Jeg husker godt da jeg hadde min første opptreden. Nervøs og skjelven spilte jeg slagverk på «You are not alone» av Michael Jackson. Det har vært fint å være trommeslager i korpset. Man var en egen liten gjeng i den store gruppen. Man startet gjerne med perkusjon, og fikk etter hvert spille slagverk tilpasset egne ferdigheter.

Jeg var med på korpsturer til Selbu og Skellefteå, samarbeidsprosjekter med korps fra andre steder, og våre egne musikkoppsetninger. Jeg var perkusjonist på «Great seventies» og trommeslager på «Musikalske høydepunkt 80 meter over havet». I tillegg var det årlige julekonserter og marsjer til 17-mai.

Korpset har bidratt til at jeg har interesse for og øvet på å spille ulike sjangere. Etter flere år med lite musikk utenfor egen kjeller, gleder jeg meg til å være med på jubileumskonserten.»

Dordi helen
Dordi Helen Bogfjellmo

Dagens korpsjubilant: Dordi Helen Bogfjellmo

«Begynte i Grane skolekorps i 5.klasse, 1981 Andre korps: Helgeland kretskorps (2 år), Levanger barne og ungdomskorps (10 år), Levanger Musikkforening (1år) -det beste er at unger og voksne i alle aldre har felles glede med samspill!

Og det aller beste er 17.mai, det er den beste dagen i hele Korpsåret!!! Føles 'helt konge' å spille gjennom hovedgata i Levanger, og fortauene er helt fulle av folk. 

Beste korpsminne er alle fine turene og stevnene vi har vært på, både som barn og voksen! Spesielt å se Garden helt på nært hold i Bergen, jubiĺeumsstevne 2018.»

- Vi gleder oss til å ha deg tilbake i egne korpsrekker Dordi, og setter stor pris på at du kommer heim for å spille jubileumskonsert sammen med oss!

Åse granmo
Åse Granmo

Dagens korpsjubilant: Åse Granmo

Åse Granmo har vært korpsets dirigent i veldig mange år, og forteller gjerne fra livet som korpsmusikant/ dirigent:

«Det var stas med korps. Vi gledet oss til å bli nok gamle sånn at vi kunne starte aspirantopplæring. «Alle» spilte i korpset! Bare i min klasse var vi sikkert 7-8 av 13 elever som starta. Spenning rundt hvilket instrument vi ville få. Jeg fikk tenorhorn. Einar Jakobsen ledet aspirantgruppa og vi hadde øving i skoletida. Etter hvert ble det øving med hovedkorpset. Da fikk jeg tuba.

Husker korpsturer og stevner. Bratland i Lurøy i et fryktelig vær! Østersund i Sverige i skikkelig sommervarme! Sånn var nasjonaldagene også! Vi har sørget for 17.mai~musikk i både sol, storm og snøbyger. Jeg var dirigent fra 1987 ~ 2010. Det ble mange dirigentkurs med Tor Halvard Nilsen.

I 1999 fikk jeg Grane kommunes kulturpris. Den har selvfølgelig hedersplass på stueveggen.

Diplom - Åse granmo.jpg

Det er vanskelig å trekke fram enkeltopplevelse fra korpstida, men den største må være da vi spilte for kongeparet på togperrongen på Majavatn. Det er spesielt å dirigere nasjonalsangen mens selveste kongen står i rett! Ellers er det mange episoder som kunne vært nevnt. Får komme tilbake senere i denne jubileumsføljetongen med flere minner»

Ida Brennhaug
Ida Brennhaug

Dagens korpsjubilant: Ida Brennhaug

«Begynte i korpset som drillpike i 1997, og begynte å spille saksofon i 2000.
Har også vært tamburmajor i 17. maitoget noen år.

Beste korpsminnet, eller minnene - er korpsturene vi hadde.
Husker spesielt godt turen til Ålesund da vi reiste med hurtigruta.

Alle de store korpsprosjektene vi hadde var også utrolig artig å være med på, og det er sånne typer prosjekt og konserter som har gjort at jeg som voksen har kommet tilbake til korpset. »

 

 

 

 

 

.

Bodil Olsen Nermo
Bodil Olsen Nermo

Dagens korpsjubilant: Bodil Olsen Nermo

«Jeg begynte høsten 1978, og hadde trompet i opplæringstiden. Kom i korpset og ble flyttet på Althorn, uten å ha så mye å protestere på. Da ble det etterslag istedenfor fine soloer. Iallefall husker jeg det slik. Elin Hjerpås spilte melofon og hadde melodiene i vår gruppe.

Etter ungdomskolen var jeg først innom Mosjøen Hornmusikk en snartur, før jeg gikk over til Hornmusikken Fram. Ble tatt godt i mot der. Plutselig ble det kjøpt Waldhorn til meg og Mona Storfors og  jeg måtte lære oss et helt nytt instrument med feil hand(venstre) og nye grep. Det sies at waldhorn og Obo er de vanskeligste instrumentene å spille, så en kan jo tenke seg hvordan det låt etter 30 minutt opplæring. Ble da en pause på ca 25 år før jeg hev meg med igjen i Hornmusikken Fram. Er med i Mosjøen Orkesterforening , og er av og til og spiller i Mo Hornmusikk. Spesielt i NM i janitsjar. Har og vært med på diverse prosjekter med Grane Skolekorps i løpet av de siste årene jeg har spilt.

Største opplevelsen med Grane Skolekorps må jo være stevnene jeg fikk være med på. Det var spennende, og så husker jeg godt drillen vi øvde inn til 17.mai. Den satt som ei kule.»

 

Det er alltid stas å ha deg med på korpsprosjekt Bodil, og vi gleder oss!

Lene Wika
Lene Wika

Dagens korpsjubilant: Lene Wika

Lene Wika er den yngste i korpsrekkene under jubileumskonserten. Hun begynte i korps som 10-åring, og instrumentet ble etter hvert tuba. I tillegg til å være aktiv i skolekorpset har hun spilt i Nordland Janitsjar (tidligere kretskorpset). Der er nivået høyt og man kommer inn etter prøvespill.

«Det beste korpsminnet er da Nordland Janitsjar deltok i NM for regionkorps. Vi vant ikke, men fikk veldig gode tilbakemeldinger fra dommerne».

Lene går 1.år på Landbruksskolen i Marka, men mellom rideøkter og skolearbeid så finner hun tid til spilling sammen med oss.
Det setter vi stor pris på!

Raymond
Raymond Fagerli

Dagens korpsjubilant: Raymond Fagerli

«Jeg begynte i korpset i 1983. Spilte trompet som aspirant, men ferdighetene var «så som så». Ei stund før 17. mai kom Ragnvald (som var dirigent) med ei ny stortromme, og sa: «E trur du ska spæll på den her». Siden har det vært både stortromme, skarptromme og slagverk. Har mange gode minner fra utallige korpsturer til både Sverige og Finland, men et spesielt minne er da vi var på Lillehammer i 1993 og spilte i Lysegårdsbakken sammen med over hundre andre korps.

Jeg har også vært med på å sette verdensrekord i «Gammel jegermarsj». Gjennom Røros mange gater marsjerte vi taktfast og spilte jegermarsjen hele 117 ganger, noe som kvalifiserte til Guiness Rekordbok! Jeg har gjennom korpset fått venner og opplevelser for livet.

Jeg deltar ikke på scenen under jubileumskonserten, men er en aktiv organisatorisk medspiller da jeg er leder i korpset, noe jeg har vært i 7-8 år.»

Håper at mange tar turen til Grane bygdetun 17. juni.

Dagens korpsjubilant
Hallgeir Skog

Dagens korpsjubilant: Hallgeir Skog

Medlem i Grane skolekorps fra 1970 – 1974.

Hallgeir var med fra starten av korpsets historie, og hadde sin egen far Halvor som dirigent. Han holdt derfor, i følge seg selv en lav profil. Han husker godt hvordan opptak av medlemmer foregikk; Det var opptaksprøver hos lærer Andahl, noteteori og prøvespilling på blokkfløyte (faktisk!) Ut fra ferdigheter fikk man tildelt instrument. Øvelsene den første høsten startet i grupper og i felles korps. Våren 1974 gikk han ut av 9. klasse, og da var det ikke lengre mulig å være med i skolekorpset.

I 1982 var han i gang igjen, nå som medlem i Mosjøen Hornmusikk. Senere ble det Vestvågøy Janitsjar, Stamsund hornmusikk og Borge brass. Hallgeir spiller fortsatt i Vestvågøy janitsjar. Det er derfor mye øving for tiden, med to forestående konserter med to forskjellige korps.

Beste korpsminne fra Grane: Med buss til Åsele i Sverige på korpstur. Godt planlagt og gjennomført. Ei blanding av spilling og «ferie». Hallgeir husker også godt et skolekorpsstevne på Trofors (1971 eller – 72), og hvor imponerte Granekorpset var over korpsene fra Mosjøen, som spilte avanserte trommemarsjer.

Vi gleder oss til å ha deg i korpsrekkene igjen, Hallgeir!