Prosessledere  Ida Marie T
Prosessledere Ida Marie T. Granmo og Bjørnar Andreassen fra studiesenteret RKK i Vefsn.

Hva er en samfunnsdel?

Kommunaldirektør, Anne Kristin Solheim ønsket velkommen til møtet. Dette folkemøtet er starten på en prosess hvor målet er å lande en god plan for Granes fremtid. Dette er todelt, men hører også sammen. Prosessledere var Ida Marie T. Granmo og Bjørnar Andreassen, begge fra Studiesenteret RKK Vefsn. I tillegg deltok Aksel Hagen, forsker fra Høgskolen innlandet. Han jobber for tiden med et forskningsprosjekt om Arealstrategier som bl.a. Grane er med i.    

Hva er en samfunnsdel?

- Kommuneplanens samfunnsdel er en overordnet plan som skal trekke de store linjene frem mot en ønsket framtid
- Befolkningens plan: dere skal bidra til å utarbeide og uforme Grane kommunes fremtid. (Altså ikke en virksomhetsplan for intern kommunal bruk)
- Temaer som kan diskuteres i planen: klima, befolkningsnedgang, næringsutvikling, boligpolitikk, samfunnssikkerhet og beredskap, folkehelse, oppvekst, alderdom og demens, m.m.

Men for å få til dette må det legges noen strategier, arealstrategier og det er viktig å se sammenhengen mellom samfunnsdelen og arealdelen
Kommunen må legge føringer for hvordan den ønskede strategiske utviklingen skal bli konkret

Eksempel: Samfunnsdelen sier at vi ønsker økt bosetting i Grane kommune. Arealstrategien vil være å finne ut hvilke temaer eller spørsmål man særlig må arbeide med i arealdelen, f.eks. nye næringsutvikling, tettstedutvikling, store garasjer osv. Arealdelen konkretiserer dette gjennom at kommunen setter av arealer til disse formålene slik at den ønskede utviklingen kan finne sted.

Resultater fra SWOT-Analysen
Resultater fra Swot-analysen

Hva er en arealdel?

- Når samfunnsdelen er på plass, vil den legge føringer for kommunens arealbruk.
- Kan deles inn i ulike nivåer: arealdel (hele kommunen), delplan (mindre del av kommunen) områderegulering, og detaljregulering (kommunal og privat lov for enkelte områder).
- Lokal lov for hvordan et område skal brukes og legger føringer for hvor og hvordan ting skal bygges: hvor skal de nye innbyggerne bo? Hvor skal vi bygge hytter? Hvor store skal garasjene være? Hvor skal de nye arbeidsplassene etableres? Osv
- Ikke alt kan løses gjennom en plan, men man kan legge til rette for nye løsninger


Etter en grundig informasjon, ble deltagerne bedt om å gjøre en forenklet SWOT-analyse.
I dette tilfellet skulle det sees på Grane kommunes sterke og svake sider, og hvilke muligheter og trusler som kan påvirke utviklingen. Svakheter må forbedres - Styrker må forsterkes - Trusler må håndteres - Muligheter må dyrkes. Hver enkelt deltager skulle så velge et punkt fra hver mulighet/trussel som deltageren syntes er viktig. Dette ble skrevet på post-it lapper og hengt opp. Arbeid med samfunnsplan og arealplan følges opp når administrasjonen får oppsummert innspill som kom i gruppearbeidet.

Dette var bare starten og det blir flere muligheter til å komme med innspill.
Det er planlagt folkemøter i flere deler av kommunen.  Følg med - møt opp -  si din mening

 

Tekst og bilder er sendt oss av Bjørg Thuseth