En vanlig arbeidsdag er fra 7 til 14, med noen møter på ettermiddag og kveldstid. Men som i alle lederstillinger må man i perioder jobbe utover vanlig arbeidstid for å rekke over oppgavene. En arbeidsdag kan variere mye i innhold, og jeg er innom mange ulike oppgaver og fagfelt i løpet av ei uke. Og så skal man gjerne delta på noen kurs innimellom for å holde seg faglig oppdatert innenfor kirke- og kirkegårdsdrift.

Siden jeg kombinerer kirkevergestillinga med å være organist så er det enda større variasjon i både arbeidsoppgaver og arbeidstid. Det blir mange arbeidssøndager og travle høytider.

Det finnes ingen «kirkevergeutdanning», så det jobber folk med ulik bakgrunn i dette yrket. Selv er jeg utdanna pedagog, og har videreutdanning i ledelse. Det er en fordel å ha kunnskap om økonomi, personalledelse og bygg – det betyr at mange utdanningsbakgrunner kan fungere. Det viktigste er å være allsidig, ha administrative ferdigheter og å synes at nye utfordringer er spennende – for de kommer hele tiden. 

For å trives i denne rollen må du være strukturert og tåle å ha mange baller i lufta samtidig. Allsidighet er et viktig stikkord, og det er en fordel å trives med mennesker. Det er i hvert fall ingen bakdel å være pedagog. Det har man nytte av uansett hva man jobber med, og spesielt når man har med mennesker å gjøre. Og her finner mange menneskemøter sted, man møter folk i forretningsmessig og faglig sammenheng, men også i glede og sorg. Hele livsspekteret gjenspeiles.

Jeg bruker å si at man må «eie» denne jobben. Jeg jobber ikke som kirkeverge, jeg ER kirkeverge. For meg betyr det at jeg påtar meg alt ansvar for kirke- og kirkegårdsdrift. Og jeg har faktisk alt ansvar også, selv om flere utfører de ulike jobbene.

Vi har f. eks. en fantastisk gjeng på HaG Vekst som står for alt arbeid ute på kirkegården. Det betyr dermed ikke at jeg kan «overlate» kirkegårdsdrifta fullt og helt til dem. Jeg må jobbe sjøl også, og ta jevnlige runder i både kirke og på kirkegårdene for å sjekke at ting er i orden.  I sommerhalvåret så tok jeg mårrakaffen hos HaG Vekst hver mandag, da kunne vi gå gjennom kommende arbeidsoppgaver, prioritere og fordele oppgavene på best mulig vis. HaG Vekst sysselsetter mennesker som har falt ut av ordinært arbeidsliv, Jeg er skikkelig imponert over arbeidet de utfører for oss! Det viser hvor viktig det er å ha ordninger med tilrettelagte arbeidsplasser, og det er samtidig en påminnelse om at ikke alle kan gjøre alt, men mange kan gjøre litt, og med gode arbeidsledere, og en fantastisk dyktig og strukturert daglig leder (Åge Bernt Stabbforsmo) så går det unna!

Så har vi kirketjener som utfører arbeid inne i kirka og er klokker, og så presten da! Heldige oss som har Kjersti Marken. I tillegg har vi Klaus innen en armviddes avstand når det er behov. Jeg har lært mye dette halvåret, mye på egen hånd, mye ved hjelp av Anna (Koldal; trosopplærer)  og det har vært gull verdt å arbeide ute på kirkegården sammen med folk som «kan jobben».

Det jeg liker minst med jobben er økonomiarbeidet. Jeg skulle heller ha gjort andre arbeidsoppgaver enn å føre regnskapsbilag. Ikke kan jeg det, og ikke er jeg spesielt interessert. Selv om regnskapsarbeid gjør at man har en viss kontroll på tallene, så burde det ikke være sånn at kirkeverger skal bruke arbeidstid på regnskapsføring/ regnskapsavslutning osv. Menighetsrådet fattet forresten vedtak om at regnskapstjenesten skulle settes bort til et firma, men ingen har påtatt seg jobben foreløpig. Heldigvis er det hjelp å få på økonomiavdelinga i kommunen. Og når det gjelder kommunen; Stat og kirke skilte lag for noen år tilbake. Grane sogn er et eget rettssubjekt, med egne ansatte, eget regnskap og budsjett, men drifter på midler fra Grane kommune. Ut fra en årlig «sekkepott» på ca. 2 millioner lages det et driftsbudsjett, og det planlegges investeringer. Dette året har vi brukt en del midler på kirkebygg. Vi har hatt Sinus som har installert tilbygget til servicebygg (og fiksa lys i stolper osv.),  vi har malt og plantet og rydda, litt her og litt der. Og vi har revet det gamle bårehuset som sto inne på kirkegården. Kommunen har i tillegg til å yte praktisk bistand innen økonomi, vært en god samarbeidspartner på andre vis. Kommunalsjef for Teknisk/ næring (Børge S. Johnsen) har vært gull verdt for en nytilsatt kirkeverge som lurer på det meste hva angår teknisk drift.

Så er det alltid store og små oppgaver som skal planlegges. Noe skjer fortløpende, som begravelser og bisettelser. Da er det kirkeverges ansvar og «sette stab», og sørge for at alle som trenger informasjon, får det. Vi har tre begravelsesbyrå i Vefsnaregionen. Dedikerte folk, alle sammen. I Grane sogn har vi i gjennomsnitt 15-17 begravelser/ bisettelser i året. Andre kirkelige handlinger planlegges halvårsvis.

Av større kommende oppgaver:

Nå detaljplanlegges ei «Navnet minnelund» på Grane kirkegård. Her har både 3R-Landmåling v/ Dag Annbjørn Reinfjell, samt arkitekt vært involvert i prosjekteringen. Det har også Fellesrådet, og dets arbeidsutvalg vært. Det gjenstår et vedtak i menighetsrådet før søknaden går til Bispedømmet. Vår navnede minnelund vil være et gravsted kun for urner, hvor hver urne ikke får sitt eget gravminne/ gravstein, men der det festes navneplater på felles monumenter. Kirkeverge har i nært samarbeid med E6-entreprenør avtalt at bautasteiner (3 stk) skal leveres fra veganleggsområdet i Ner-Svenningdal der de gamle sølvgruvene var. Dette vil gi minnelunden en kulturhistorisk verdi. Det er kirkeverges ansvar å stelle området, plante og vanne, og pårørende betaler festeavgift. I minnelunden skal det, i tillegg til urnegravareal, være benker, belysning, beplantning og gangveg. Det blir som en egen liten kirkegård inne på kirkegården… et sted til ro og ettertanke, til å minnes og til å sørge. Tror det blir veldig fint.

Og så skal Grane kirke skrapes og males til sommeren! Og det skal graves drenering rundt kirkebygget for å få bukt med overflatevatn som har forårsaket setningsskader over tid. Kirka har seget ned i grunnen, og nå må det gjøres avbøtende tiltak for å hindre ytterligere skjevheter. Så vil flere renoveringsoppgaver komme stegvis inntil kirkebygget er i grei stand igjen.

Det er Grane fellesråd som er min arbeidsgiver. Eller menighetsråd, om du vil. Det finnes rundt 400 fellesråd i landet. Noen er store, og har flere kirker og kirkegårder. I Grane har vi bare ei kirke som er i bruk, men vi har to kirkegårder; på Grane og i Fiplingdal. Men selv om vi har bare ett kirkebygg så holder vi gjerne gudstjeneste andre steder. I år har vi hatt to gudstjenester på Stabbforsmo bedehus og vi har hatt Olsokgudstjeneste på Grane bygdetun.

Framtidstanker? Tja, forutsatt fortsatt eget fellesråd (og ikke sammenslåing til større enheter/ sogn) så blir jeg her så lenge fellesrådet vil ha meg her! En litt «ensom» jobb, men ansatte på kommunehuset er fantastiske, og inkluderer meg som om jeg var en del av kommunens stab. Da kjenner jeg på fellesskapet, og tenker ikke over at jeg er den eneste ansatte i kirkeadministrasjonen.

Ønsker alle ei riktig God Jul og et Godt Nytt År!

Kirkevergen