Den 6. oktober 1942 ble den sivile unntagelsestilstand satt i gang, og gjaldt Sør- og Nordtrøndelag + Grane herred i Nordland, den var forordnet av Reichkommisar Terboven. Jeg og mine foreldre hadde vært i Mosjøen denne dagen, jeg husker det var mye oppstyr og ransakelser på stasjoner og i vognene, som førte til at toget var ble veldig forsinket.

Det var en mørk og regntung kveld at vi startet vandringen fra stasjonen til Stormobakken. Da vi hadde passert brua over Sørnesbekken, kom en motorsykkel imot oss og stoppet. I sidevogna satt en tysk soldat med gevær i «klarstilling».

På gebrokkent norsk fortalte de oss om den ny-innførte loven og at de hadde lov til å skyte oss da vi var ute på riksveg 50 etter klokka 20.00, som da var passert. Men denne soldaten var human, så han ba oss om å komme oss ut av vegen med en gang, for de som kom på neste motorsykkel hadde beskjed om å skyte sivile som var ute på vegen etter klokka 20.00.

Vi kom oss av vegen i en viss fart, og kom oss i dekning bak sommerfjøsen til Egil Bakke, og da kom neste motorsykkel. Vi trasket da hjem gjennom en regntung og mørk høstskog. Et par dager etterpå fikk vi høre at på Falstad var ti mann dømt til døden, og to menn til ti års tukthus. Disse tre dagene i oktober 1942 har brent seg godt fast i en 6 ½ års guttunge.

 

Tekst og illustrasjon: Petter M. Olsen